Materiaal & Afmetingen

Wat is een slipmat?

Een slipmat is een accessoire voor een platenspeler die tussen de platter van de platenspeler en het vinyl ligt. Het zorgt ervoor dat de langspeelplaat niet beschadigt door het harde oppervlak van de platenspeler. De slipmat is belangrijk voor de geluidskwaliteit, en éssentieel voor DJ’s.
Een slipmat is even groot als een langspeelplaat. 12” = 30cm. 7” ongeveer 17,5cm.
Doorgaans wordt een platenspeler/pickup geleverd met een rubberen slipmat. Deze zorgt voor de demping en dat de langspeelplaat blijft liggen, het heeft namelijk heel veel grip.
Je kunt je voorstellen dat deze rubberen slipmat niet geschikt is voor DJ’s. Een DJ moet de langspeelplaat eenvoudig kunnen ‘besturen’.
Een slipmat met minder grip is in dit geval ideaal. Deze zijn vrijwel altijd van vilt gemaakt, zoals deze polyester/vilt slipmat van YOURslipmat.
Vaak zijn ze wit, of zwart. En dat is natuurlijk redelijk saai, aangezien het oppervlak zich uitstekend leent voor een mooie afbeelding.
Dit was voor ons een reden om te zorgen dat vinyl liefhebbers nu ook slipmatten kunnen laten bedrukken met een afbeelding naar keuze zoals je logo, of een mooie foto.
Mocht je ook een slipmat met je favo afbeelding willen, dan kun je deze hier ontwerpen en bestellen. Ook leuk als kadootje!

Van welk materiaal wordt een slipmat gemaakt?

Een slipmat is in verschillende materialen verkrijgbaar. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden zijn;

  • Vilt (standaard)
  • Kurk
  • Rubber
  • Rubberkurk

Daarnaast zijn er nog verschillende materialen die (zelden) voorkomen zoals acryl, leer en glas. Elk type materiaal heeft zijn eigen voor-en nadelen.

Vilt

Is het meest gangbare materiaal, en wordt in verschillende diktes aangeboden, dit hangt af van het ‘doel’. Zo vinden scratch DJ’s het fijn als de mat wat dunner en harder (geperst) is waardoor de naald beter blijft liggen. Anderen vinden een dikkere mat prettiger zodat de arm mooi horizontaal ligt, en daardoor de kwaliteit van het geluid bevordert.

Daarnaast zijn vilten slipmatten ideaal doordat het relatief prijsvriendelijk is, het de statische signalen goed dempt, en het een gladde structuur heeft waardoor het goed over de platenspeler glijdt. Daarnaast is het ideaal om ook in kleur op te bedrukken.

Slipmatten van vilt zijn ideaal voor zowel DJ's als luisteraars.

Bestel hier jouw slipmat met eigen logo of afbeelding!

Kurk, rubber, en rubberkurk

Deze materialen zijn ideaal voor het verhogen van de geluidskwaliteit. Dit door dat het trillingen reduceert, en statische elektriciteit vermindert. Er is dus minder 'ruis'. Dit kun je vergelijken met dempend materiaal in een vloer. Hier wordt polyester/vilt, kurk en rubberkurk vaak gebruikt om het geluid van bijvoorbeeld voetstappen te reduceren.

Deze materialen zijn minder geschikt voor DJ’s.
Doordat het een ruw materiaal is 'plakt' de LP als het ware aan de slipmat. Zodoende kun je de elpee bijna niet bewegen (bijv scratchen).

Bestel hier jouw kurken slipmat met eigen logo of afbeelding!